sand bottom

tealights - NOMADI

glögilämmitin 2016

series 1

Uuden ajan Nomadi

Askelmerkkejä yhdessäoloon
Lähteminen on osa ihmisluontoa. Romanttinen halu vaeltaa vie ajatukset aikaan, jolloin keräily ja metsästys olivat elinehto. Nykyään seikkailun kaipuu on osa vapaa-aikaa, rentoutumista ja yhdessäoloa. Vanha paimentolaisheimojen sanonta ”Ilman liikkumista ei ole viisautta”, kuvaa hyvin ihmisen kykyä kerätä tietoa matkansa varrelta.
Nykysuomalainen leiriytyy mökille tai keittiöönsä pöydän ympärille. Kaipuu villiin pohjolaan tarkoittaa enää harvoille metsästysretkiä ja metsässä vietettyjä öitä. Nuotion ympärillä tapahtuva tarinankerronta on silti tärkeä osa ryhmäytymistä ja yhdessäoloa. Parhaimmillaan se on rituaali, joka johtaa ystävyyteen jopa elinikäiseen kumppanuuteen.

for a full view click the pictures
glögilämmitin glögilämmitin glögilämmitin glögilämmitin glögilämmitin glögilämmitin glögilämmitin THE BOX for the NOMAD glögilämmitin

Nuotio on ei ole enää kasa puita ja avotuli. Useammin se on pannullinen hyvää teetä tai lasilliset tuoksuvaa hehkuviiniä. Tärkeintä on yhdessäolo lämmön ja nautinnon äärellä. Kari Huhtamon suunnittelemat Nomadi-sarjan glögilämmittimet vastaavat juuri tähän tarpeeseen. Tyylikäs ulkoasu yhdistyy käytännöllisyyteen. Nomadi pitää pannullisen juomaa lämpimänä koko yhteisen hetken ajan. Tuikkukynttilän tuottama lämpö ja kaunis valo yhdistyvät, ja kokonaisuus vie ajatukset lepohetkeen, nuotioon, tähtitaivaaseen ja villiin luontoon.
Nomadin visuaalisuus perustuu askeliin. Lämmitysaukko on muotoon leikattu tassunjälki. Aiheita on kolme: ahma, karhu ja kettu. Lumeen painautunut askelmerkki aiheuttaa ihastusta, mutta myös pelkoa ja kunnioitusta. Pedot ovat metsän alkuperäisasukkaita. Ne kulkevat omia reittejään ja ihmisen on silloin hyvä väistää. Harva kuitenkaan ohittaisi villieläimen jälkeä lumisella polulla ilman, että valokuvaa sen. Jäljissä on jotain arkaaisen kaunista, ne ovat pysyneet samanlaisina niin kauan kuin ihmisiä on asunut Suomen niemellä. Nomadin alaosaa kiertävät saaliseläinten jäljet. Hirvi, jänis ja poro ripottelevat lumeen katkeamattoman askelnauhan.
Nomadin kannen voi valmistaa kolmesta erilaisesta materiaalista. Eleettömän tyylikäs teräs antaa tilaa mielikuvitukselle, se peilaa ympäröivää tunnelmaa. Jäätävä lasi on kuin kuva suomalaisesta talviluonnosta. Kivi vie ajatukset peruskallioomme. Petojen erilaiset jäljet ja pinnan erilaiset materiaalit luovat lukuisia variaation mahdollisuuksia.
Nomadi ei ole vain esine. Se nostaa esiin kollektiivisen muiston menneestä elämäntavasta, ja sen tiiviistä luontoyhteydestä. Se tarjoaa mahdollisuuden nostalgiselle hetkelle lämpimän hehkun äärellä. Niin kauan kuin ihmiset kokoontuvat nuotion ympärille, kertovat toisilleen tarinoita ja oppivat siten elämään yhdessä, elää toivo rauhallisesta yhteisestä maailmasta.

 

 

Kari Huhtamo
Kari Huhtamo

Kuvanveistäjä Kari Huhtamo syntyi Rovaniemellä 1943. Hän opiskeli Taideteollisessa
oppilaitoksessa ja Suomen Taideakatemian koulussa 1961–1964 ja piti ensimmäisen
näyttelynsä Rovaniemellä 1966. Sittemmin hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut
lukuisiin yhteisnäyttelyihin eri puolilla Eurooppaa sekä Aasiassa. Vuonna 2009 hänellä oli laaja
näyttely Tretjakovin galleriassa Moskovassa. Huhtamon teoksia on kaikissa merkittävissä
julkisissa kokoelmissa Suomessa.

Huhtamoa arvostetaan erityisesti tietokoneavusteisen kuvanveiston pioneerina ja mittavien
veistoshankkeiden toteuttajana. Kymmenien abstraktien teräsveistosten, reliefien ja mobiilien
ohella hänen laajaan ja omaleimaiseen tuotantoonsa kuuluu myös grafiikkaa, kuvakudoksia,
hopeakoruja ja Nomad-sarjan kaltaisia käyttöesineitä.


 

series 2

Kari Huhtamo HOME

for next click the pictures

787 pages
Suomi
search
contact
NEWS
WORKS
sculptures
public sculpture
proposals
reliefs
kinetic sculptures
jewelry
virtual works
animations
video
portraits
lithography
design
exhibitions
CITIES
Espoo
Forssa
Helsinki
Järvenpää
Jyväskylä
Kerava
Kuopio
Lahti
Mikkeli
Oulu
Porvoo
Rovaniemi
Tampere
Tornio
Tyrväntö
Vaasa
CV/résumé
publications
teräksen läpi
virtual catalogue
Kari Huhtamo Arts Foundation
e-mail
PRESS
Huhtamo
Tretyakov
Kari Huhtmon Taidesäätiö
Kari Huhtamo Art Foundation

 


home    |    search    |    public works    |    exhibitions    |    cv    |    news    |    contact    |    e-mail    |    links
 
© 2000 Kari Huhtamo
puh. +358-(0)400-464255
website developed by Lucien den Arend
in cooperation with DutchDeltaDesign
Seppäläntie 860   51200 Kangasniemi   Finland
tel +358 (0)44 264 1212.